Korrelmais, één van de alternatieven voor tarwe

02 april 2024

Dat de regen afgelopen winter met bakken uit de lucht is gevallen, is voor niemand nog iets nieuws. De winter van 2023 – 2024 gaat de geschiedenisboeken in als één van de natste ooit. Niet zonder gevolgen voor land- en tuinbouwers: één van de grootste problemen in de akkerbouw is het niet ingezaaide areaal aan tarwe. Daarnaast konden sommige aardappelpercelen niet geoogst worden.

Tijd voor alternatieven

Op dit moment is het niet langer mogelijk om granen te zaaien vanwege het ongunstige tijdstip. Daarnaast liggen vele akkers er nog nat en onbegaanbaar bij. Het is dus tijd om op zoek te gaan naar alternatieven. Als landbouwer heeft u de keuze tussen groenten, eiwithoudende gewassen, grasland en korrelmais. Eiwithoudende gewassen zijn vaak gevoelig aan bepaalde weersomstandigheden en vogelvraat, wat de teelt risicovoller maakt. Wie voor zekerheid kiest, zaait best korrel- of kuilmais in. Maar welk ras zaait u dan het best uit?

Ibarama, de nieuwkomer met topcijfers

Wie een blik geeft op de cijfers van Varmabel dit jaar, hoeft niet lang te zoeken naar 2214 HYB of Ibarama. Dit halfvroeg maisras met topresultaten van Lidea wordt exclusief verdeeld door Luc Pauwels nv. Met een korrelopbrengst van 106,9% en een bruto-inkomen van 107,8% bokst Ibarama op tegen de bestaande toppers onder de korrelmais. Met een FAO van 210 is dit ras ook geschikt voor late zaai. 

FAO:210

BISMARK, de perfecte dubbeldoelmais

Bismark, een maïsvariëteit van Eurocorn, blinkt uit als een allrounder met uitstekende prestaties, zowel qua opbrengst als zetmeelwaarde (109,3%). Het ras is iets minder massaal, maar kenmerkt zich door buitenproportionele kolven en een zeer goede legervastheid. Bismark is geschikt voor alle grondsoorten, ook voor zanderige en droge gronden.

FAO: 230

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Vragen of meer info?

Contacteer ons voor deskundig advies!

Contacteer ons