Enkele tips voor het inkuilen van de eerste snede gras

26 maart 2024

Met de lentezon in het vooruitzicht worden de eerste voorbereidingen gemaakt voor het inkuilen van de eerste snede gras. Door het natte najaar zijn veel weides nog niet gemaaid en kan een eerste snede zich sneller opdringen dan normaal. Onze technisch adviseurs hebben enkele tips opgelijst voor een goede en smakelijke eerste snede gras.

Start tijdig met bemesten

Bemesten kan beginnen van zodra de bodem het toelaat en er weinig neerslag wordt verwacht. Daarnaast hou je best ook rekening met een minimale bodemtemperatuur van 8°C voor de eerste stikstofbemesting. De bodemtemperatuur kan je controleren met temperatuurmeters voor de bodem.

Zodra de bodemtemperatuur en de draagkracht van de bodem dit toelaten, is het raadzaam om direct te beginnen met het toedienen van dierlijke mest of kunstmest. De laatste fractie stikstof moet ten minste vijf weken voor het maaien worden toegediend. Het duurt namelijk vijf weken voordat ammoniak wordt omgezet in Onbestendig Eiwit Balans (OEB) en uiteindelijk in Darm Verteerbaar Eiwit (DVE). DVE is cruciaal voor de productie van melk.

Extra tip!

Hou rekening met de emissiearme aanwending van ureumhoudende kunstmeststoffen. Dit kan gebeuren door directe inwerking na toepassing, via injectie of door het gebruik van ureaseremmers. Bij het bemesten van beteelde landbouwgrond met vloeibare stikstof, waarbij inwerken of injectie geen mogelijkheid is, moet er dus gebruik gemaakt worden van een ureaseremmer, zoals Limus Perform.

Geen kwantiteit, maar kwaliteit

Als landbouwer willen we vaak een goede snede gras, maar maai niet te kort om meer massa te creëren. Lager maaien dan 5 centimeter belemmert een snelle hergroei. Je vergroot hiermee ook het risico op grond en mestresten in de graskuil. Voor zacht bladig rietzwenk en grasklaver is de maaihoogte 8 centimeter.

Ochtendstond heeft goud in de mond

Laat je gras niet te lang drogen, hoe hoger het drogestofgehalte, hoe meer risico op broei en schimmels. Bij voorkeur wordt er ’s morgens gemaaid en wordt er de dag erna ’s morgens ingekuild. (In optimale omstandigheden). Zo gaat het gras zo koud mogelijk in de kuil, waardoor de voederwaarde beter bewaard blijft.

Goede bewaring even belangrijk als alle voorgaande tips samen

Een kwaliteitsvolle snede gras ligt aan de basis van een gezonde veestapel. Die kwaliteit behouden doe je door een goede bewaring in je kuil. Het is belangrijk om de kuil goed aan te rijden. Elke laag van 15 centimeter rij je best aan met een zware machine met een bandendruk van 3 bar. Gebruik tijdens het inkuilen een inkuilmiddel voor een goede conservering en om de nodige bescherming te bieden tegen broei en schimmels. Als laatste dek je jouw kuil goed af. Gebruik hiervoor ook onderfolie. Het bedekken van de kuil kan met zand en/of autobanden.

Heb je zelf nog vragen bij het inkuilen van de eerste snede gras? Stel ze gerust aan onze technisch adviseurs!

Vragen of meer info?

Contacteer ons voor deskundig advies!

Contacteer ons